پوزیسیون سل
همانطور که میدانید برای اجرای پوزیسیون باید انگشت اول بر روی نت مشخص شده قرار بگیرد و انگشت دوم و سوم نیز بر روی پردههای بعدی قرار بگیرند. برای مثال برای اجرای پوزیسیون می در جلسه چهارم انگشت اول خود را بر روی نت می یعنی پرده پنجم گذاشتیم و انشگتهای دوم و سوم هم بر روی پردههای فا و سل قرار دادیم. حال برای اجرای پوزیسیون سل باید همین الگو را تکرار کنیم و انگشت اول را بر روی نت سل قرار دهیم.
یکی از راههای تشخیص آسان محل نت سل پیدا کردن آن بر اساس ضخامت پرده است. اگر دقت کنید پردهها نخ هایی هستند که چندین دور به دور دسته چرخانده شدهاند و در پردههای مختلف تعداد دور چرخاندن متغییر است.برای مثال پرده سل نسبتا ضخیمتر از پرده های بالایی و پایینی است زیرا نخهای این پرده ۴ دور بسته شده و باقی ۳ دور بسته شدهاند، به همین دلیل ضخیمتر دیده میشود و شما میتواند به راحتی نت سل سیم اول را بر روی دسته پیدا کنید.
نتهای نیم پرده و ربع پرده چیست؟
مواردی که نام بردیم در واقع علائم موسیقی هستند که به گونهای هر کدام تعیین کننده حالت نت ما هستند. اگر بخواهیم سادهتر بگوییم احتمالا به کلیدهای پیانو دقت کردید که دارای کلیدهای سفید و سیاه است. در پیانو کلیدهای سفید نتهای اصلی ما هستند و کلیدهای مشکی در واقع صدایی ایجاد میکند که دقیقا بین دو کلید سفید قرار دارد.
به این گونه نتها در موسیقی غربی بمل و دیز یا نیم پرده گفته میشود اما در موسیقی ایرانی تقسیم بندی یک چهارم پرده هم وجود دارد که کرن نامیده میشود. در کل اگر فاصله دو نت مانند “ر” و “می” را یک پرده در نظر بگیریم بین آن تقسیم بندیهایی وجود دارد که شامل نیم پرده و ربع پرده میشود.
ممکن است برای شما سوال پیش بیاید که چگونه میتوان نتهای نیم پرده یا ربع پرده را تشخیص داد؟ لازم است بدانید برای نتها علائمی در نظر گرفته شده که نشان میدهد نت باید به چه شکلی اجرا شود. همانطور که گفتیم فاصله بین نتها دارای تقسیم بندیهایی شامل بکار، بمل، دیز، کرن و… میباشد که در ادامه با علائم و ویژگی های آنها بیشتر آشنا میشوید.

بکار به معنای حالت طبیعی یک نت است و صدای تغییر یافته را به حالت اصلی باز میگرداند.

صدای نت را نیم پرده پایین میآورد یا بم تر میکند.

صدای نت را نیم پرده بالا میبرد یا زیرتر میکند.

صدای نت را ربع پرده بمتر میکند.

صدای نت را ربع پرده زیرتر میکند.